Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Себе си познай -Главата

СРАВНЯВАНЕ ПРИ ИЗУЧАВАНЕТО

ЧОВЕКЪТ
Алтернативен линк


СРАВНЯВАНЕ ПРИ ИЗУЧАВАНЕТО



Изобщо, между главата, лицето и ръцете на човека има известно съответствие. Главата представя общия капитал, даден на разположение на човека; лицето представя капитала, с които е работил в миналото, както и този, с който и днес разполага, а ръцете това е капитал в обръщение. 35-160.



Ако между линиите на главата, на лицето и на ръката у човека няма правилни съотношения, такъв човек не може да устои на новите идеи. Още при първите мъчнотии, които срещне, той ще каже: Това не е за мене. 101-77.



Между челото, носа и устата трябва да има отношение. Челото представя истината в човека, носът представя мъдростта, а устата - любовта. Свободата на човека зависи от челото му, светлината и знанието зависи от носа, а любовта - от устата. 68-207.



Когато наблюдавате хората с цел да ги изучавате, винаги взимайте два крайни типа - активен и пасивен тип. Ако изучавате ушите им, за пример, ще наблюдавате ухото на активния, после на пасивния и ще направите разлика между тях. Щом научите двата вида уши, между тях ще поставите всички останали. След това намерете други два типа - единият интелигентен, а другият неинтелигентен; изучавайте ушите им по отделно и след това направете разлика. Най-после сравнете ушите на други два типа: добродетелен и недобродетелен. Сравнете ушите им и отбележете разликата помежду им ... Всеки трябва да има тефтерче, да отбелязва наблюденията си, както и деня, часа и времето, през които ги е правил. Също така ще рисувате. Каквото наблюдавате - ухо, око, уста, ще рисувате. Без рисунки нищо не можете да научите. Както правите наблюдения върху ушите, така ще правите и за останалите удове. 82-132.



Обикновено децата приличат на родителите си или по очите, или по ушите, или по носа. 68-148.



Един англичанин, физиогномист, написал една сравнителна физиономия, в която е изнесъл човешки типове, които имат нещо общо с някои животни. Той прави това уподобяване не само между отделни хора и животни, но и между различните народи, раси и животни. 35-297.





НАГОРЕ